Kansi

Lyhenne- ja termiluettelo

ANSI American National Standards Institute

Amerikkalainen standardointielin.

ATM Asynchronous Transfer Mode

Asynkroninen siirtomuoto, jossa siirrettävä data pilkotaan määrämuotoisiin paketteihin.

AU Administrative Unit

Ryhmäyksikkö, SDH:n kanavointiherarkian osa.

AUG Administrative Unit Group

SDH:n kanavointiherarkian osa. Voi sisältää joko kolme AU-3:a (amerikkalainen järjestelmä) tai yhden AU-4:n (eurooppalainen järjestelmä).

B-ISDN Broadband Integrated Services Digital Network

Laajakaistainen digitaalinen monipalveluverkko.

C Container

Kontti. SDH:n kanavointihierarkian ensimmäinen osa, johon pakataan piiritasolta tulevaa dataa.

CCITT International Telegraph and Telephone Consultative Committee

Entinen kansainvälinen puhelin- ja lennätinalan neuvoa-antava komitea.

ETSI European Telecommunications Standards Institute

Eurooppalainen telealan standardointielin.

ITU-T International Tecommunication Union - Telecommunication Standardization Sector

Entinen CCITT.

MSOH Multiplex Section Overhead

Johtovälin siirto-otsikko.

PDH Plesiochronous Digital Hierarchy

Plesiokroninen digitaalinen hierarkia. Digitaalinen kanavointimenetelmä, jossa signaaleilla on nimellisesti sama ajastus.

POH Path Overhead

Reittiotsikko. Jokainen virtuaalikontti (VC-n) sisältää reittiotsikon, jossa on kontin osoite ja tietoa kontin sisällöstä.

RSOH Regenerator Section Overhead

Jännevälin siirto-otsikko.

SDH Synchronous Digital Hierarchy

Synkroninen digitaalinen hierarkia. ITU-T:n standardien mukainen televerkkojen siirtomuoto, jossa käytetään hyväksi synkronista kanavointia.

SOH Section Overhead

Siirto-otsikko. STM-kehyksen otsakeosa.

SONET Synchronous Optical Network

Yhdysvaltalainen 80-luvun lopulla kehitetty standardi, jolle SDH perustuu.

STM Synchronous Transport Module

SDH:n synkroninen siirtokehys.

TU Tributary Unit

Aliyksikkö, SDH:n kanavointirakenteen osa. Aliyksikön sisällä on vastaavan hierarkiatason virtuaalikontti.

TUG Tributary Unit Group

Aliyksikköryhmä, SDH:n kanavointirakenteen osa. Käytetään usean alemman tason aliyksikön (TU) tai aliyksikköryhmän (TUG) kanavoimiseen

VC Virtual Container

SDH:n kanavointirakenteen osa, joka sisältää kontin sekä VC-POH:in.

1. Johdanto

Televerkkoon kohdistuvien vaatimusten lisääntyessä eivät perinteiset digitaaliset siirtojärjestelmät enää riitä toteuttamaan kaikkia haluttuja palveluja. Runkoverkon siirtokapasiteetin kasvattamisen lisäksi tarvitaan parannusta verkonhallintaan, ylläpidettävyyteen, joustavuuteen ja luotettavuuteen. Verkon tulisi voida soveltua esimerkiksi paikallis- ja alueverkkojen yhdistämiseen, videoneuvotteluihin ja erilaisiin interaktiivisiin sovelluksiin, kuten tilausvideoon. Laajakaistaisen digitaalisen palveluverkon eli B-ISDN:n on määrä toteuttaa monia tällaisia puheen ja datan siirtoon liittyviä palveluja. Koska B-ISDN:n toteutustekniikaksi on valittu ATM, niin uudelta siirtotekniikalta vaaditaan myös kyky toimia ATM:n fyysisenä siirtotienä.1 Tämän hetkiset plesiokroniset järjestelmät eivät siihen pysty. SDH on saavuttamassa vankan aseman nykyaikaisten siirtojärjestelmien perusperiaatteena.2

1.1 Tavoitteet

Tämän työn tavoitteena on selvittää mitä SDH on ja mitkä ovat sen kehitykseen johtaneet syyt. Esitän SDH:n kehys- ja kanavointirakenteen sekä ATM solujen sovituksen synkroniseen digitaaliseen hierarkiaan. SDH-verkkojen topologioihin tai verkonhallintaan en aio puuttua. Lopuksi annan esimerkkejä markkinoilla olevista Nokian SDH-solmulaitteistosta.

2. Synkroniset ja plesiokroniset siirtojärjestelmät

Plesiokronisten ja synkronisten siirtojärjestelmien ero on monelle teletekniikkaan perehtyneellekin henkilölle hieman epäselvä asia. Pelkistetysti voidaankin sanoa, että PDH verkossa sallitaan hieman epätarkemmat kellosignaalit kuin SDH-verkossa. PDH verkossa on lisäksi synkronointi järjestetty hieman "väljemmin" kuin SDH-verkossa.

2.1 Plesiokroniset siirtojärjestelmät

Nykyinen siirtotekniikka perustuu lähinnä plesiokroniseen siirtoon, jolloin nimelliset ja todelliset siirtonopeudet saattavat poiketa toisistaan verkon eri alueitten käyttäessä omia taajuusreferenssejään. Tällöin kanavoitaessa useita alemman siirtotason kanavia ylemmän tason nopeampaan kanavaan joudutaan kanavien siirtonopeudet sovittamaan toisiinsa käyttämällä täytebittejä. Tämän vuoksi yksittäiselle alemman siirtotason kanavalle on mahdotonta kytkeytyä suoraan, vaan koko ylemmän tason signaali joudutaan purkamaan. Kuvassa 1 on havainnollistettu, kuinka 140Mbit/s PDH signaali joudutaan purkamaan 2Mbit/s signaaliksi, jotta yksittäinen 64Kbit/s kanava saadaan poimittua signaalista.

Click here for Picture

Kuva 1. PDH järjestelmän mukainen 64Kbit/s signaalin tiputus 140Mbit/s signaalista.

Plesiokroniset siirtojärjestelmät ovat myös siirtokapasiteettiin nähden kalliita verrattuna nykyisiin synkronisiin järjestelmiin, koska verkkosolmuihin tarvitaan paljon kanavointilaitteistoa. Myös verkonhallintaominaisuudet ovat heikkoja, koska plesiokronista hierarkiaa ei ole alunperin suunniteltu verkonhallintaa ajatellen. Eri valmistajien laitteet ovat harvoin täysin yhteensopivia keskenään. Tämän lisäksi USA ja Japani käyttävät 1.544Mbit/s primääristä nopeutta PDH järjestelmissään, kun taas Euroopassa on käytössä 2.048Mbit/s perusnopeus.3

2.2 Synkroniset siirtojärjestelmät

Synkronisten verkkojen kehitys alkoi Yhdysvalloissa, jossa laadittiin ns. SONET-standardit vuosina 1985-1988. SONET on pohjana ITU-T:n (entinen CCITT) suosituksille, jotka määrittelevät SDH:n. Siirtonopeudet määritellään suosituksessa G.707, verkkosolmurajapinta suosituksessa G.708 ja kanavointimenetelmät suosituksessa G.709. Näihin kolmeen suositukseen perustuu suurin osa tämän työn tekstistä, kuten SDH:n kanavointi- ja kehysrakenne.

Synkroniset siirtojärjestelmät on kehitetty ratkaisemaan edellä lueteltuja plesiokronisten järjestelmien puutteita. Synkroniset järjestelmät soveltuvat erinomaisesti optiseen siirtotekniikkaan ja suovat mahdollisuuden alempien tasojen kanavien liittämiseen ja haaroittamiseen suoraan ylimmiltä tasoilta käsin. Tämä on mahdollista tarkan synkronoinnin ansiosta. Verkossa on joko yksi yhteinen erittäin tarkka primäärinen kellolähde, josta kaikki verkossa olevat laitteet saavat suoraan tai välillisesti synkronointisignaalinsa, tai verkon solmukohtien välillä suoritetaa tarkka keskinäinen synkronointi, jolloin yksittäisessä solmussa lasketaan kellotaajuus oman sisäisen kellon ja tulevasta signaalista saadun kellotaajuuden keskiarvona.4

3. STM-1 kehysrakenne

SDH siirron perustaso on STM-1 kehys. Se koostuu yhdeksästä sarakkeesta ja 270 kolumnista, jossa jokainen kehyksen ruutu kuvaa yhtä oktettia. Kehyksiä välittyy 8000 sekunnissa, joten saadaan 155,52 Mbit/s siirtonopeus. Kehystä tulee tulkita siten, että johtimelle syötetään tavu kerrallaan, alkaen kehyksen vasemmasta yläkulmasta ja siirtyen vasemmalta oikealle. STM-1 kehyksen rakenne on esitetty kuvassa 2.

Click here for Picture

kuva 2. STM-1 kehyksen rakenne.

STM-1 kehyksen osat ovat SOH, AU-4 osoitin ja AU-4. AU-4 ja sen osoitin muodostavat yhdessä AUG:n. STM-1 kehyksen hyötykuorma sijaitsee AU-4:ssä. AU-4 sisältää yhden VC-4:n.

SOH muodostuu RSOH ja MSOH osista. RSOH käsittää STM-1 kehyksen yhdeksän ensimmäisen kolumnin kolme ensimmäistä riviä. MSOH puolestaan käsittää STM-1 kehyksen yhdeksän ensimmäisen kolumnin rivit 5-9. SOH sisältää tavut esimerkiksi bittivirheiden monitorointiin, verkonhallintaan, suojattuihin kanaviin ja tulevaisuuden laajennuksiin. AU-4 osoitin on STM-1 kehyksen neljännen rivin yhdeksän ensimmäistä tavua.

AU-4:llä on kiinteä sijainti STM-1 kehyksessä, mutta VC-4:n ensimmäisen tavun paikan kehyksessä kertoo AU-4 osoitin. Tämä järjestely mahdollistaa VC-4:n siirtymisen AU-4:n sisällä, jolloin vaihesynkronointi ei ole tarpeellista. VC-4:llä lähetetään signaalikapasiteetin perustaso eri solmujen välillä SDH-verkossa. Yksittäiset alijärjestelmäsignaalit muodostetaan VC-4:n "sisälle".

VC-4:ä koostuu hyötykuormasta (C-4) ja reittiotsikosta (POH). POH sijaitsee VC-4:n ensimmäisessä sarakkeessa. POH sisältää hälytystietoja, huoltotietoja ja vaadittavaa reititystietoa päästä-päähän yhteyksille.

VC-4:än hyötykuorma-alue tukee alijärjestelmäsignaalien siirtoa. VC-4:n hyötykuorma koostuu 260 sarakkeesta ja yhdeksästä rivistä, jolloin yhteiskapasiteetiksi tulee 2340 tavua. Näin muodostuu 149,76 Mbit/s kapasiteetti, mikä on suunniteltu tukemaan erityisesti 140 Mbit/s järjestelmän siirtoa.

3.1 Korkeamman tason siirtokehykset

Korkeamman tason siirtokehykset (STM-4, STM-16...) muodostuvat tavulomittamalla alemman tason siirtokehyksiä. Tällöin korkeamman tason siirtokehyksen bittinopeus on täsmälleen STM-1:n kerrannainen. Jokaisella STM-1 kehyksellä on oma järjestysnumeronsa siirto-otsikossa. Taulukossa 1 näkyvät näin syntyvät siirtonopeudet. STM-64 on korkein standardeissa määritelty siirtonopeus.

Taulukko 1. SDH:n hierarkiatasojen siirtonopeudet.

  SDH:n hierarkiatasot       Siirtonopeus (kbit/s)    
            1                       155 520           
            4                       622 080           
           16                      2 488 320          
           64                      9 953 280          

4. SDH verkkosegmentit

SDH:ssa siirtotie jaetaan kolmeen väliin; reitti-, johto- ja jänneväliin. Jokaiseen osaan kuuluu oma otsikko. Kuvassa 3 on esitetty SDH-verkossa olevat erilaiset siirtovälit.

Click here for Picture

Kuva 3. SDH-verkon siirtovälit.

NNI-NNI väli kuvaa päätekanavointilaitteen ja ristikytkentälaitteen välistä johtoväliä. Tällaisen välin päätepisteissä puretaan, tarkastetaan ja kootaan uudelleen koko siirto-otsikko (MSOH ja RSOH). Johtovälillä voi sijaita myös toistimia. Kehyksen saapuessa toistimeen tarkastus tehdään vain jännevälin siirto-otsikolle (RSOH). Reittiväli muodostuu kahden verkon läpi yhteyden muodostavan päätekanavointilaitteen (kuvassa SM) välille. Päätekanavointilaitteessa muodostetaan tai puretaan siirto-otsikon lisäksi STM-1 kehysten VC-4 POH.

5. Kanavointirakenne

Eurooppalainen ja Yhdysvaltalainen kanavointirakenne poikkeavat hieman toisistaan. Kuvassa 4 näkyvät molemmat kanavointirakenteet. AUG:stä lähtevä alempi haara on SONET:in mukainen kanavointirakenne ja ylempi haara ETSI:n mukainen kanavointirakenne. SONET- ja SDH-järjestelmien yhteensovitus tapahtuu nopeudella 155,52Mbit/s.

Click here for Picture

Kuva 4. Kanavointirakenne.

VC-4:n hyötykuorma sisältää siis eurooppalaisen kanavointirakenteen mukaisia alijärjestelmän signaaleja. Keskitynkin kuvaamaan vain tätä osaa kanavointirakenteessa.

TUG-3:a ja TUG-2:a käytetään usean alemman tason aliyksikön (TU) tai aliyksikköryhmän (TUG) kanavoimiseen. Aliyksikköryhmillä on kiinteä sijainti virtuaalikonteissa, aivan kuten AU-4:llä on kiinteä sijainti STM-1 kehyksessä.

Aliyksikön (TU-n) sisällä on vastaavan hierarkiatason virtuaalikontti (VC-n), jonka sijainnin TU-osoitin näyttää. Aliyksikön sijainti on kiinteä suhteessa siihen aliyksikköryhmään, johon se kuuluu.

Jokainen virtuaalikontti (VC-n) sisältää reittiotsikon (POH), jossa on virtuaalikontin osoite ja tietoa virtuaalikontin sisällöstä. Virtuaalikontit voivat siirtyä kehyksen sisällä.

Kontti (C-n) sisältää plesiokronisen signaalin. Kontin bittinopeus on hieman suurempi kuin siihen sovitetun plesiokronisen signaalin, sillä konttiin lisätään täyte- ja ohjaus bittejä.

5.1 TU-12 kanavointi

Kuvasta 4 voidaan nähdään, että VC-4:ään kanavoidaan kolme TUG-3:a. TUG-3:een puolestaan kanavoidaan seitsemän TUG-2:a, johon puolestaan kanavoidaan neljä TU-12:a. Yhteen STM-1 kehykseen mahtuu siis 63 TU-12:a.

Jotta kaikki PDH-järjestelmän mukaiset signaalit voitaisiin siirtää STM-1 kehyksessä, niin aliyksikköryhmille on annettu "ylimääräisiä" sarakkeita. Alijärjestelmien signaalien tulee lisäksi sijoittua bittivirtaan tasaisin aikavälein, joten kaikki signaalit tavulomitetaan kehykseen. Tavulomituksen seurauksena kaikki ylimääräiset sarakkeet siirtyvät itse asiassa heti VC-4 POH:in jälkeisiin sarakkeisiin. VC-4 POH:in jälkeen on kaksi ylimääräistä saraketta, jolloin kutakin TUG-3 kohden jää 86 saraketta. TUG-3:n alussa on myös kaksi ylimääräistä saraketta, jolloin kutakin TUG-2:ta varten jää 12 saraketta. Yksi TU-12 vie siis neljä saraketta STM-1 kehyksestä. Tästä saadaan TU-12 bittinopeudeksi 2.304 Mbit/s. Kuvassa 6 näkyy TU-12 rakenne ja siihen sovitettu plesiokronisen hierarkian mukainen 2 Mbit/s signaali.

Click here for Picture

Kuva 5. TU-12, VC-12, C-12 ja 2M signaali.

Yhden TU-12:n osoitin on vain yhden oktetin mittainen. Tämä ei kuitenkaan ole riittävä, joten neljän perättäisen kehyksen osoittimet vasta muodostavat varsinaisen osoittimen. Neljän perättäisen kehyksen TU-12 muodostaa niin sanotun TU-12 ylikehyksen.

6. ATM solujen sovitus STM-1 kehykseen

ATM solujen sovitus tehdään suoraan virtuaalikonttiin (VC-n). Käsittelen tässä yhteydessä vain VC-4 ja VC-3 virtuaalikontteihin toteutetun sovituksen. Kuvassa 6 näkyy VC-4:ään sovitettu ATM soluvirta.

Click here for Picture

Kuva 6. ATM solujen sovitus C-4 ja C-3 kontteihin.

AU- ja TU -osoittimissa on bitit ilmaisemaan niin sanottu ketjutettu rakenne (concatenated structure), jolloin perättäisten kehysten virtuaalikonttien hyötykuorman katsotaan kuuluvan yhteen suurempaan kokonaisuuteen. Näin saadaan poistettua kehysrakenteen aiheuttamat rajat ATM solujen siirrolle. ATM soluthan eivät mene tasan virtuaalikonttien hyötykuorman tavujen määrän suhteen.5

7. SDH-laitteet

SDH-laitteet voidaan jakaa kahteen ryhmään. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat toistimet eivät muuta vastaanottamansa kehyksen sisältöä. Ne toimivat vahvistimina regeneroiden STM-N-signaaleja. Toisessa ryhmässä ovat laitteet, jotka suorittavat varsinaiset SDH-verkon toiminnot.3

7.1 Nokian SDH-solmulaitteisto - SYNFONET

Nokia Telecommunications kehittää SYNFONET-nimistä SDH-solmulaitteistoa, joka täyttää ETSI:n asettamat suositukset ja standardit. Laitteistoa käyttävissä SDH-verkoissa siirtonopeudet ovat 155 Mbit/s (STM-1) ja 622 Mbit/s (STM-4). STM-1 ja STM-4 ovat optisia ja normaalisti kaksisuuntaisia signaaleja. STM-1 -signaali voi olla myös sähköinen (STM-1E).

Laitteiston peruslähtökohtana on modulaarinen rakenne ja käytön joustavuus. Solmulaitteistoa voidaan käyttää päätekanavointilaitteena, haaroitinlaitteena, ristikytkentälaitteena tai toistimena. Samaa pistoyksikköä voidaan käyttää eri sovellutuksiin. Lisäksi PDH-hierarkian mukaisia laitteita voidaan käyttää rinnan SDH-laitteiden kanssa. Täten pienten verkkosovellutusten integroiminen suurempiin sovellutuksiin on mahdollista.6

NTC:n päätekanavointilaitteet kanavoivat STM-1-tasolla 63 plesiokronista 2 Mbit/s signaalia STM-1-kehykseen ja vastaavasti purkavat STM-1-kehysrakenteen 2 Mbit/s signaaleiksi. STM-1 päätekanavointilaite on esitetty kuvassa 7. STM-4 päätekanavointilaitteella voidaan kanavoida erilaisia kombinaatioita STM-1, STM-1E ja 2M signaaleista.

Click here for Picture

Kuva 7. Esimerkki STM-1 -päätekanavointilaitteesta.

Haaroitinlaitteilla voidaan päästä käsiksi jokaiseen 2 Mbit/s signaaliin ilman, että koko kanavointia tarvitsee purkaa. STM-1 haaroitinlaitteella voidaan solmusta lähtevään STM-1-signaaliin lisätä 2 Mbit/s signaaleja tai vastaavasti solmuun tulevasta STM-1-signaalista voidaan pudottaa pois maksimissaan 63 kappaletta 2 Mbit/s signaaleja. STM-1 haaroitinlaite on esitetty kuvassa 8. STM-4 haaroitinlaitteella voidaan haaroittaa erilaisia kombinaatioita STM-1, STM-1E ja 2M signaaleista.

Click here for Picture

Kuva 8. Esimerkki STM-1 -haaroitinlaitteesta.

Ristikytkentälaitteilla voidaan 2 Mbit/s signaalit kytkeä vapaasti haluttuihin suuntiin ja solmuun voi liittyä erilaisia kombinaatioita STM-4, STM-1, STM-1E ja 2M signaaleista. Esimerkki kuvassa 9.

Click here for Picture

Kuva 9. Esimerkki ristikytkentälaitteessta.

8. Yhteenveto

Suurten telealan yritysten panostuksen ja kansainvälisten standardien kypsymisen myötä SDH on saavuttamassa merkittävän aseman nykyaikaisena ja joustavana televerkkojen siirtojärjestelmänä. Tulevaisuudessa SDH-verkkojen käyttöönoton tahdin määrää lähinnä televerkkoihin kohdistuvien monimuotoisten palveluiden kysyntä. Erityisratkaisuilla voidaan toki toteuttaa näitä palveluita, kuten tilausvideo ja lähiverkkojen yhdistäminen, mutta kaiken integroiminen yleiseen puhelinverkkoon ja jokaisen saataville olisi todellinen läpimurto multimedian aikakauteen. Täytyy kuitenkin muistaa, että vaikka SDH:n tulevaisuus näyttääkin olevan vankalla pohjalla, niin riippumatta tekniikan tai arkkitehtuurin ylivoimaisuudesta sen tulevaisuus ei ole taattu ennen laajaa käyttöönottoa ja markkinoiden hyväksyntää.

Lähdeluettelo

1 Pännäri, M.Varmistus SDH- verkossa. 1995, Teknillinen Korkeakoulu, Sähkötekniikan osasto, 63 s.

(Diplomityö)

2 Hämeen-Anttila, R. & Hölttä, P. & Niinioja, S. Tietoliikennejärjestelmät.

Helsinki 1993, Painatuskeskus Oy. s. 76 - 85.

3 Anthony, G. Siirtojärjestelmien ohjelmien lataus. 1993, Teknillinen Korkeakoulu,

Sähkötekniikan osasto, 120 s.

(Diplomityö)

4 Lukkari, M. SDH yleiskuvaus. 1994, Teknillinen korkeakoulu, Sähkötekniikan

osasto, 22 s.

(Erikoistyö)

5 ITU-T. Merged revised version of ITU-T recommendations G.707, G.708 and

G.709 that were approved in Helsinki (03/93) by the WTSC. 1995. 125 s.

6 Nokia Telecommunications. Synfonet Operating Manual, Release C2.0.

1995. s. 1 -3.