S/T-rajapinta ISDN-liittymässäverkkopäätteen ja ISDN-sovittimen rajapinta.
SA Selective Availability, GPS-signaalintahallinen huonontaminen sotilasviranomaisten toimesta.
saitti WWW-sivu.
salakirjoitus; encryption  Tiedonsuojaamismenetelmä,jonka avulla estetään tiedon joutuminen asiattomille. Tieto muunnetaanulkopuoliselle käsittämättömään muotoon.Tämä voidaan tehdä esim. keskusyksikössä tai käyttämälläerityistä laitteistoa. Käytetään yleensä ennendatasiirtoa tai tiedostoon talletettaessa. Salakirjoitettu tieto muunnetaansalauslogiikan mukaisesti takaisin alkuperäiseen muotoonsa datasiirtoyhteydentoisessa päässä tai tiedostoa luettaessa. Salakirjoituksessakäytetään usein salausavainta, jota muutellaan,yleensä laitteiston toimesta.
salausalgoritmi; encryption algorithm,privacy code  Algoritmi, jolla tietoa muunnetaan salakirjoitukseksija puretaan takaisin alkuperäiseen muotoon. Algoritmin käyttöönliittyy mahdollisesti muuteltavana parametrina salausavain, jolloinsalakirjoituksen purkaminen edellyttää sekä algoritmin ettäavaimen tuntemista.
salausavain, salainen avain;encryption key, secret key  Tiedon koodaamiseen tai purkamiseen vaadittavarajatun ryhmän, usein vain yhden henkilön tiedossa olevatunnussana. Tämä bittiyhdistelmä ohjaa salakirjoituksenmuodostumista ja purkamista ja sen tarkoituksena on vaikeuttaa salakirjoituksenavaamista muuntelemalla salausavainta, usein laitteiston toimesta.
sanoma; message  Datasiirrossa käyttäjänkannalta loogisesti yhteenkuuluva tietojakso, esim. yksittäinenviesti tai keskustelukäytössä puheenvuoro.
sanomakeskus Matkapuhelinoperaattorinkeskus, joka ottaa vastaan teksti- ja ääniviestejäja välittää ne edelleen vastaanottajalle.
sanomalokero; electronic mail box Ulkoisesta muistista käyttäjänsanomien talletusta varten varattu alue.
sanomavälitys; message switching, message handling  Dataliikenne,jossa sanomat talletetaan tietokoneen ulkoisiin muisteihin vastaanottajannoudettaviksi. Sanomavälitys on yhteydetöntä viestintääeli se ei vaadi osapuolten samanaikaista mukanaoloa.
sarjaliittymä Kahden tai useammanliittymän muodostama kokonaisuus, jossa liittymillä onyhteinen tilaajanumero ja jossa kutsu ohjautuu vapaana olevaan liittymään.
sarjaliitäntä serial port,tieto siirtyy yhtä johdinta pitkin 'jonona'
sarjasiirto, sarjamuotoinen siirto;serial transmission  Datasiirto, jossa jokainen bitti lähetetäänyksi kerrallaan peräkkäin samaa johdinta pitkin. Sarjasiirtoon hitaampi kuin sen vastakohtana oleva rinnakkaissiirto ,mutta myös halvempi.
sarjaväylä väylä,jolla tiedon siirto tapahtuu sarjamuotoisena
satelliitti; satellite Maata kiertävälaite, jota käytetään tietoliikenteessä välittämäänlähetys laajalle alueelle samanaikaisesti. Helpottaa pitkän matkanyhteyksiä vähentämällä tiedonvälityspisteidenmäärää.
satelliittipuhelin Puhelin,joka käyttää tukiaseminaan matalalla kiertoradalla oleviasatelliitteja ja mahdollisuuksien mukaan maassa olevia perinteisiämatkapuhelintukiasemia. Yhteydenpitoon satelliitin ja puhelimen välilläkäytetään 1600 MHz radioaaltoja. Tämä mahdollistaapuhelinpalvelut myös alueilla, jonne kattavan tukiasemaverkonrakentaminen olisi hankalaa tai kannattamatonta.
SCR sustainable cell rate, ylläpidettäväsolunopeus, suurin nopeus jolla voi lähettää jatkuvasti
SDH Synchronous Digital Hierarchy. CCITT:nvuonna 1988 laatima siirtojärjestelmästandardi nopeaan,optiseen ja synkroniseen tiedonsiirtoon. Se tarjoaa fyysisen tason liikennöintiperustanylemmän tason menetelmille, esimerkiksi ATM:lleja FDDI:lle. Sitä käytetäänpääasiassa laajakaistaisissa valokuiduissa (esim. topologialtaanrengasmaisessa runkoverkossa), mutta sen käyttö on mahdollistamyös radioteitse.
SDS Short Data Service, lyhytsanomapalvelu.
SDTV Standard Definition Television, DVB-verkossa välitettävä lähetys, jonka kuvanlaatuvastaa nykyistä TV-kuvaa. Sen sijaan HDTV:n kuvanlaatu on huomattavastiparempi, mutta niitä mahtuu vähäisempi määräDVB-verkkoon.
selain WWW-asiakasohjelma,jolla käyttäjä saa yhteyden WWW-palvelimeen ja voi lukeaWWW-sivuja. Tuotenimiä mm. Mosaic ja Netscape tai merkkipohjainenLynx.
selektiivikutsu Radioliikenteenkutsu, joka saapuessaan kytkee päälle vastaanottajan laitteenkaiuttimen, jotta tämä kuulisi viestin.
selkäranka; backbone Fyysinen johdotus verkon eri komponenttienvälillä, esim optinen tai koaksiaalinen kaapeli.
SequenceNumber  TCP-paketissa, lähetettävänlohkon ensimmäisen tavun indeksi
serveri Kts. palvelin.
SET Secure Electronic Transaction, standardiluottotietojen turvalliseen välittämiseen tietoverkoissa tapahtuvankaupankäynnin yhteydessä.
set-top-box Kts. multimediasovitin.
signaali/kohina -suhde; signal-to-noise ratio, S/N, SNR Signaalin voimakkuus verrattuna taustakohinan voimakkuuteen, ilmoitetaanyleensä desibeleissä. Kohinasuhde ilmaisee linjan laadun. Mitäsuurempi luku sitä parempi linja.
signaali; signal  Suhteellisen lyhytaikainenajan mukana vaihteleva fyysinen ilmiö, joka sisältääinformaatiota, esim. virtasykäys. On tarkoitettu informaationlähettämiseen.
signaalielementti; signal element Pienin osanen, johon signaalivoidaan datasiirrossa jakaa. Esimerkiksi vaihemoduloinnissa signaalielementtivastaa yhtä vaihetta ja pulssimuotoisessa datasiirrossa yhtäpulssia.
Signalling System Multi-Frequency Kts. DMTF.
siirto (puhelun) Toiminne, jonka avullatilaajalla on mahdollisuus siirtää liittymäänsätuleva kutsu toiseen numeroon.
siirtojärjestelmä; transmissionsystem Kaikki eri siirtomenetelmät kahden pisteen välillä,käsittäen siirtomedian, päätelaitteen,minkä tahansa välillisen laitteen ja kaikki virransyötössä,valvonnassa tai testauksessa toimivat laitteet.
siirtokanava, kanava; transmissionchannel, channel Väline yksisuuntaiseen tiedonsiirtoonkahden pisteen välillä.
siirtokerros, siirtoyhteyskerros;data link layer  Tämä OSI-mallinkerros, joka huolehtii tiedonsiirrosta kahden solmun välillä.
siirtomedia siirtotie,data transfer medium, siirtyvän tiedon kulkema fyysinen tie,esim. koaksaalikaapeli, optinen kuitu, radiolinkki
siirtotapa, toimintamuoto; transfer mode Tiedonsiirto,kanavointi ja välitys tietoliikenneverkossa. Toimintamuotoon määritelläänkuuluvaksi tietoliikenneverkon siirto-, kanavointi- ja kytkentäoperaatiot.
siirtotie, siirtomedia; data transfermedium  Fyysinen välinen, jolla tietoa siirretään,esim. parikaapeli, koaksiaalikaapeli, optinen kuitu ja radiolinkki.
sijainnin seuranta Kts. roaming.
silta Laite, joka välittäätietoliikennepaketteja verkkojen välillä.
SIM Subscriber Identification Module,tilaajan tunnistamisyksikkö; matkaviestimeen sijoitettava kortti,jossa on tarvittavat tiedot tilaajan tunnistamiseen ja radioliikenteensalaamiseen.
sinihammas Kts. Bluetooth.
SIP Session Initiation Protocol, tekniikka,jolla pyritään tekemään mahdolliseksi Internet-käyttömatkapuhelimen välityksellä.
sironta Etenevän optisen säteilynhajoaminen eri suuntiin aineessa olevien mikroskooppisten epähomogeenisuuksienjohdosta.
SIS Subscriber Identity Security -koodi,puhelimien turvakoodi, jonka keskus tarkistaa jokaisen puhelun yhteydessä
sisällöntuottaja Yritystai henkilö, joka tekee multimediaesityksiä, WWW-sivujaym. julkaisuja uusmediaan. Nykyään muotitermi, jolla voidaantarkoittaa melkein mitä tahansa
sisäpuhelu Saman vaihteen alaliittymienvälinen puhelu.
Skybridge Alcatelin yhteistyössämonien muiden yritysten kanssa rakentama LEO-satelliittiverkko,jonka on määrä aloittaa toimintansa vuonna 2001.
SLIP, Serial Line IP  YhteyskäytäntöTCP/IP-protokollan käyttämiseksisarjaliikenneyhteyden , esim. puhelinverkon ja modeemin, kautta.
Smart Messaging Toiminto, jonka avulla puhelimen näyttöönsaa Internetistä määrättyjä tietoja, esim.pörssikurssit, pääuutisotsikot ja veikkaustulokset.
SmartTrust Kts. digitaalisinetti.
SMDS Switched Multimegabit Data Service. Huippunopeajulkinen verkkopalvelu.
SME short message entity
SM-LP short Message link protocol
SMP service management point, hallintasolmu
SM-RP short message relay protocol
SMS Short Message Service, tekstiviestipalvelu.
SMS-GMSC lyhytsanoma GatewayMSC
SMSC lyhytsanomakeskus, kts. SC
SMS-IWMSC lyhytsanoma interworking MSC
SM-TP short message transfer protocol
SMTP, Simple Mail Transfer Protocol Postinvälitysstandardi, kuluu osana TCP/IP-perheeseen,käytössä FUNET- ja Internet-verkoissa.
SN subscriber number
SNA, Systems Network Architecture  IBM:ntietokonearkkitehtuuri, verkkokaava, joka käsittäädatasiirtoverkon loogisen rakenteen kuvauksen, sen komponentit janiiden liittymisen toisiisa. Tarkoituksena on erottaa sovellusohjelmatdatasiirtojärjestelmän teknisestä toteutuksesta.
SNC SubNetwork Connection, kts. aliverkkoyhteys.
SNC protection SubNetwork Connection protection, kts. aliverkkoyhteydenvarmistus.
Snellin laki Laki, jonka mukaan säde taittuu kahden aineenrajapinnassa.
SNMP Simple Network Management Protocol,TCP/IP:n kanssa toimiva protokolla,jolla valvotaan lähiverkon laitteiden toimintaa.
softavaihde Ohjelmallisesti toteutettu vaihde, joka nopeuttaaverkon toimintaa ohjaamalla liikennettä.
SOH Section OverHead, siirto-otsikko,otsikon ensimmäiset 9 osaa STM-1 -kehyksessä.
SOH-merkki Otsikon alkumerkki, SOHin alkumerkki.
soiton merkkiääni; ringing tone Keskus ilmaisee A-tilaajalle,että B-tilaajan puhelin soi.
soiton palauttaminen, kutsun palautuminen Viivästetty ennakkosiirto,jossa kutsu palautuu välittäjälle.
soitonpoiminta Puhelun poiminta.
soitonsiirto Toiminne, jollapuhelut voidaan siirtää toiseen numeroon (suositellaan termejäennakkosiirto tai kutsunsiirto).
soittosarja Puhelinnumero Internet-palveluntarjoajanpalvelimelle, johon asiakas voi modeemillaan soittaa tietoliikenneyhteydensaamiseksi. Yhdelle palvelimelle voi samalla kertaa soittaa useita asiakkaita.
soittoääni Ääni,jolla matkapuhelin ilmoittaa saapuvasta puhelusta. Nykyään läheskaikissa matkapuhelimissa on oma soittoäänivalikoima, tainiitä saa tilata palveluntarjoajilta. Tilaaminen ei ole mahdollistakaikissa puhelimalleissa.
solmu; node Tähtirakenteen (puu,verkko) piste, josta lähtee yhteyksiä, haaroja,muihin solmuihin. Datasiirtoverkossa solmu on jokin verkkoon liitetty laite,esim. päätelaite, keskitin, keskus tai vaihde.
solu 1) Kts. matkapuhelinsolu. Solu käsittää  matkapuhelinjärjestelmän tukiaseman ja tukiaseman peittoalueen.
2) ATM-verkoissa käytetty tiedonsiirronperusyksikkö. Sen kokonaispituus on 53 tavua, josta 48 tavuaon hyötykuormaa ja 5 tavua otsikkotietoja.
solukkopuhelin solukkoverkossa toimiva puhelin
solukkoverkko Soluista koostuva verkko,esim. matkaviestinverkko. Solut ovat verkon tukiasemien peittoalueita.matkapuhelinjärjestelmäverkko, jossa on soluja niin tiheässä, että käyttäjä voi siirtyäsolusta toiseen puhelun katkeamatta
solukytkentäinen Eräskytkentätapa, kts. ATM. Katso myöspiiri- ja pakettikytkentäinen.
SOM Self-Organising Map, itseorganisoituvakartta. Akatemiaprofessori Teuvo Kohosen kehittämä neuroverkkoalgoritmi,jota käytetään apuna suurten, moniulotteisten tietomäärienjäsentämisessä.
SONET/SDH SONET (synchronous OpticalNETwork), SDH (Synchronous Digital Hierarchy), kehysrakenne,jota käytetään laajaverkoissa
sovellusliitäntäkerros, sovelluskerros; applicationlayer  OSI-mallin kerros, joka huolehtiisovellusprosessien välisestä kommunikoinnista.
sovellusprosessi; application process Yhteisnimitys siirtotapahtumanaktiivisille osapuolille, esim. päätekäyttäjälle,ohjelmalle ja tuotantoprosessille prosessiautomaatiossa.
sovitin; adapter Kahden yhteensopimattomanlaitteen väliin liitetty laite, joka mahdollistaa sellaisenaanniiden välisen yhteistoiminnan.
spam sähköpostiviestin massapostitus
S-rajapinta ISDN-liittymänsisäjohtoväylä, johon digitaaliset ISDN-päätelaitteetliitetään.
SRAM static random access memory, staattinen RAM-muisti
SS7 Signalling system 7, eräs signaalienvälityksestä huolehtiva protokolla ISDN-verkossa.
SSH Suomessa kehitetty teknologia avoimessasiirtoverkossa kulkevan tiedon salaamiseksi.
SSL Secure Sockets Layer. WWW-sivujen salattuunsiirtoon ja käyttäjän tunnistamiseen soveltuva Netscapenkehittämä tekniikka.
staattinen aikajakokanavointi, kiinteä aikajakokanavointi Aikajakokanavointi, jossa jokaiselle kanavointilaitteeseen kytketylleyhteydelle on varattu kiinteästi oma siirtojaksonsa. Ei käytäsiirtotien kapasiteettia niin hyvin hyväkseen kuin statistinen aikajakokanavointi,mutta on yksinkertaisempi.
start-bitti; start bit  Asynkronisessa datasiirrossa merkin alkamisenilmoittava signaali eli aloitusbitti. Lähetetään ennen jokaistamerkkiä. Kyseessä oleva bitti on aina 0. Start-bitin jälkeenvastaanottava kone lukee bittejä, kunnes merkin kaikki bititon luettu. Tämän jälkeen tulee stop-bitti. Näitästart- ja stop-bittejä tarvitaan tahdistamaan vastaanotin tulevaanbittivirtaan.
start-stop-siirto  Asynkroninen datasiirto.
statistinen aikajakokanavointi, tilastollinen aikajakokanavointi;statistical multiplexing  Aikajakokanavointi, jossa siirtotie varataandynaamisesti, vain aktiivisilla yhteyksillä. Käyttääsiirtotien kapasiteetin tarkemmin hyväksi kuin staattinen aikajakokanavointi.
steganografia Menetelmä tiedonkätkemiseen. Salattu viesti voidaan upottaa suurempaan tiedostoon,esimerkiksi kuvaan, josta muunnellaan tiettyjä bittejä.Tämän muutoksen havaitseminen paljain silmin on lähes mahdotonta.
STM Synkroninen toimintamuoto.
STM-1-kehys Signaalirakenne,jota käytetään perusnopeuksellisten signaalien siirtoon SDH-verkossa. Se kuvataan kaksiulotteisena taulukkona (9x270 tavua).
STM-n-kehys Signaalirakenne,joka koostuu n kappaleesta STM-1-kehyksiä.
stokastinen prosessi  kuvaa ajan myötä satunnaisesti tapahtuvaakehitystä (=kokoelma satunnaismuuttujia)
stop-bitti; stop bit  Asynkronisessa datasiirrossa merkin päättymisenilmoittava signaali, bitti. Lähetetään jokaisen merkinjälkeen. Kyseessä oleva bitti on aina 1. Jotkut laitteet saattavatlähettää yhtä useampiakin stop-bittejä.
STP Shielded Twisted Pair, parisuojattukaapeli. Pareja ympäröi yhteinen vaippasuoja.
SUB ISDN-lisäpalvelu, aliosoitus,ohjaa perusnumeroa täydentävällä lisänumerollapuhelut tietylle päätelaitteelle
sulautettu järjestelmä Elektroniikkaakäyttävä pieni laite, joka on rakennettu tiettyäkäyttötarkoitusta varten. Tällaisia on monissa kodin laitteissakuten CD-soittimessa, mikroaaltouunissa, TV:ssä ja pesukoneessa.
suljettu käyttäjäryhmä; closed user group,CUG  Yleisissä datasiirtoverkoissa sellainen käyttäjäryhmä,jonka liikennöintiin muiden käyttäjien kanssa on asetetturajoituksia. Tyypillisesti suljettu käyttäjäryhmä onkuin oma verkkonsa, jonka kanssa muut eivät voi liikennöidä.Yksi tapa edistää tietosuojaa.
suojakaista Eri tarkoitukseen olevientaajuuskaistojen väliin jätettävä alue sitä varten,ettei eri alueilla kulkeva informaatio sekoitu.
surffata Selata WWW-sivuja.
suuntanumero Numerosarja, jokamuodostuu kaukotunnuksesta ja verkkoryhmän numerosta.
suuryhteisantennijärjestelmä, SYJ; community antennasystem Koko taajaman taloudet kattava yhteisantennijärjestelmä.
swap Shared wireless access protocol,järjestelmä, jolla on tarkoitus verkottaa langattomiksiesim. kotitalouksissa tietokoneiden lisäksi myös puhelimet,televisiot ja kuvanauhurit
SwMI Switching and Management Infrastucture,keskus- ja hallintojärjestelmä.
sykäys aikaisemmin (onko enää?)käytetty puheluiden laskutus yksikkö, sykäyksiälähetettiin sitä useammin, mitä kalliimpi yhteys oli(esim. ulkomaanpuhelu) sykäyksen hinta oli aina sama, sykäyksetlaskettiin ja niiden mukaan puhujaa laskutettiin
symmetrinen; symmetrical Tarkoittaayhteyskäytäntöä, jossa osapuolet ovat samanlaisessaasemassa ja voivat kukin tehdä aloitteen tiedonsiirtoon. Vastakohtaon epäsymmetrinen käytäntö, jossa yksi asema,tietokone, on isäntä ja muut orjia, esim. pollaavajärjestelmä. Epäsymmetrisillä järjestelmilläon yhteensovittamisvaikeuksia, esim. haluttaessa yhteys kahden isännänvälille. Symmetrisessä kaapelissa johtimet ovat sähköisestisamanarvoisia.
synkroninen datasiirto;synchronous data transmission  Tahdistettu datasiirto, jossa lähettäväja vastaanottava laite ovat samassa tahdissa kunkin lohkon siirtämisenajan. Lohkon alkaminen ilmoitetaan erityisellä synkronointimerkillä,tavallisesti useammilla. Lohkon aikana bittisynkronointi tapahtuu modeeminkellottamana. Koska peräkkäisten bittien välillä onaina sama aikaväli, mitään merkibittejä ei tarvitaosoittamaan merkkien alku- ja loppukohtaa. Vaikka dataa ei kulkisi,väylällä kulkee kuitenkin tyhjiä bittejä. Vaihtoehtoinensiirtotapa on asynkroninen eli tahdistamaton siirto, jossa peräkkäistenmerkkien aikaväli on mielivaltainen ja synkronointi tapahtuu vainkunkin merkin puitteissa.
synkroninen digitaalinen hierarkia Kts. SDH.
sähköinen eli digitaalinen allekirjoitus Viestin ja siihenyleensä liittyvän varmisteen salakirjoittaminen asiakirjan laatijantai lähettäjän omalla avaimella. Salakirjoitus voidaan avatakirjoittajan julkisella avaimella.
sähköinen postikortti Internet-palvelu, jonka avullakäyttäjä voi valita WWW-sivulta jonkin valmiin kortin taisuunnitella ja piirtää oman korttinsa. Kirjoitettuaan terveisensäkorttiin käyttäjä osoittaa sen jollekulle. Tällöinpalvelin lähettää vastaanottajalle viestin siitä,että palvelimella on kortti odottamassa, ja mukana tulee tunniste(merkkijono) jonka avulla vastaanottaja voi korttinsa lukea. Kortteja säilytetäänpalvelimella yleensä parisen viikkoa. Suomen Postin sähköinenpostikortti tarkoittaa korttia, johon kirjoitetaan lähettäjänhaluama viesti (lähettäjä antaa sen postin www-sivuilla)ja vastaanottajalle lähetetään perinteinen pahvinen postikortti.
sähkökirja; e-book Elektroninen laite, joka muistuttaakirjaa, mutta jonka sivut (yksi tai useampia) ovat moniväripaneeleita.Sivua voidaan vaihtaa joko painamalla nappia tai mahdollisesti kääntämällä"sivua". Kirjaan voi ladata esimerkiksi päivän lehden tai haluamansakirjan.
sähköposti Palvelu,jonka avulla Internetin käyttäjä, jolla on oma sähköpostiosoite,voi saada ja vastaanottaa viestejä muilta käyttäjiltä.Viesti tulee usein perille muutamissa sekunneissa, mutta se jäävastaanottajan palvelimen muistiin, josta tämä voi senlukea.
sähköverkkodata Ensisijaisesti energiansiirtoon tarkoitetussasähköverkossa kulkeva data.
sähköverkkokortti Tietokoneeseen asennettava modeemin kaltainenlaite, joka mahdollistaa tiedonsiirron sähköverkossa tavallisenpuhelinverkon sijaan.